Karkaistu lasi

karkaistu lasi tempered glass turvalasi karkaistu turvalasi tempered safety glass www_lasit_fi MODERNI LASIKAUPPA fasettihionta optiwhite erikoiskirkas lasi

Normaalia tasolasia (float-lasia) käytetään todella moniin eri tarkoituksiin, nimityksiä on useita (float lasi voidaan karkaista = karkaistu lasi, lasilevy, leikattu lasi, rakennuslasi, sisustuslasi, lasilevy pöydän päälle). Tasolasia on usean eri sävyistä esimerkiski (kirkas, harmaa, erikoiskirkas (optiwhite), sininen yms.)

Siirry tuotteeseen klikkaamalla tästä

Karkaistu lasi

Mikäli normaaliin tasolasiin halutaan turvallisuutta enemmän, voi ylläolevasta valikosta valita lasin karkaisun. Karkaisun jälkeen lasi on noin 3-5 kertaa kestävempää kuin karkaisematon lasi (poislukien lasin reuna-alue), ja rikkoutuessaan karkaistu lasi särkyy pieniksi ”imurilla imuroitaviksi” palasiksi, jolloin lasin rikkoutuminen ei aiheuta juurikaan viiltovaaraa. Karkaistu lasi kestää myös paremmin lämpötilaeroja lasin eri osissa (200 kelvinin ero lasin sisällä, maksimi käyttölämpötila 300C – karkaisematon 40 kelviniä). Karkaistun lasin reunat ovat aina hiottu karkealla nauhahionnalla (vaikka olisi valittuna ’Vain leikattuna terävillä reunoilla’). Karkaistuihin laseihin tulee aina pieni karkaisuleima lasin nurkkaan.

Mikäli lasin reunat jäävät asennuksen jälkeen näkyviin, suosittelemme ottamaan lasiin myös Kiiltoreunahionnan reunat-valikosta. Tällöin lasien terävät reunat hiotaan siistiksi ja kiilloitetaan ns. esittelykelpoisiksi. Reunahionta lisää myös hiukan lasien taivutuskestävyyttä. Mikäli lasin reunat menee kehykseen sisälle piiloon, ei reunahionta ole välttämätön. Ulkonäköä tuomaan voitte valita myös lasin pintaan reuna-alueelle tehtävän fasettihionnan tai 45- asteen fasettihionnan. Fasettihiottaessa laseja, jos lasin kaikki nurkat on pyöristetty alle 11mm kulmapyöristyksillä, fasettihionta hiotaan suoralinjaisena, eikä hionta seuraa kulmapyöristyksiä. Muulloin fasettihionta hiotaan CNC-koneella seuraamaan lasin reunalinjaa myös pyöristyksien osalta.

Esimerkkejä käyttökohteista

Ikkunalasit: yleensä 4mm tai 6mm vahvoja, paksuus valitaan lasien koon ja sijainnin mukaan. Joskus sijainnin (esim. vilkkaat kulkuväylät ja ovien läheisyydet) vaatiessa myös karkaistuja tai laminoituja laseja.

Pöydänkannen suojalasit (lasilevy pöydän päälle)- yleensä käytetään 6mm vahvuista, karkaistua tai ei-karkaistua lasia. Reunaksi suosittelemme ehdottomasti Kiiltoreunahionnan. Mikäli pöydän pinta on vaalea tai valkoinen, suosittelemme lasiksi erikoiskirkasta lasia, mikä vähentää huomattavasti normaalin lasin tuomaa vihreyttä väritoistossa. Erikoiskirkas lasi ei kuitenkaan juurikaan vaikuta lasin reunan vihreyteen. Pöydänkannen suojalaseihin suosittelemme vähintään pientä R2 – R3mm kulmapyöristystä poistamaan lasin nurkista terävyyden (kts. esimerkit alempana). # lasilevy pöydän päälle # optiwhite # karkaistu lasi

Taustamaalattu lasi –  voimme tilauksesta maalata lasin takapinnan valitsemallanne värillä. Taustamaalattu lasi soveltuu esimerkiksi ruokapöytien lasikanneksi, seinille sisustuslaseiksi tai keittiön välitilan lasiksi (# lasilevy keittiöön) yms. Taustamaalatuista laseista voit luoda upeita sisustuselementtejä. Taustamaalauksen pohjalasiksi suosittelemme aina valitsemaan ”Erikoiskirkkaan lasin”, missä on vain vähän lasin luontaista vihreää sävyä. Tällöin lasin väritoisto-ominaisuudet ovat parhaimmillaan. Erikoiskirkas lasi ei kuitenkaan ole täysin väritön ja lasi myös ”varjostaa” eli tummentaa hiukan maalin värisävyä, joten lasin läpi katsottuna väri ei ole koskaan sama kuin ilman lasia sama maalisävy.

Musta väri ei juurikaan muutu siitä, onko se maalattu normaalille vai erikoiskirkkaalle lasille.

Taustamaalattu lasi on vain sisäkäyttöön ja maalipuoli on oltava aina toista pintaa vasten piilossa (pöytä, seinä) ja suojeltava naarmuuntumiselta.

Alla kuvassa vertailtuna valkoinen maalaus erikoiskirkkaalla ja ”normaali” kirkkaalla lasilla:

optiwhite, karkaistu lasi, taustamaalattu lasi, lasilevy pöydän päälle MODERNI LASIKAUPPA www_lasit_fi

Alla esimerkkikuvassa pyöreä erikoiskirkas lasi, maalattuna Violetti 4003 värillä:

optiwhite, karkaistu lasi, taustamaalattu lasi, lasilevy pöydän päälle MODERNI LASIKAUPPA www_lasit_fi

Täyslasiset kantavat pöytäkannet: aina karkaistuja laseja, vahvuuksiltaan 6,8,10mm tai jos haetaan jylhää ulkonäköä, on käytetty myös jopa 19mm laseja.

Terassien seinien lasituksissa käytetään aina karkaistuja laseja, johtuen siitä että

yleensä terassirakenteet elävät enemmän kuin talon muut kiinteät rakenteet, lasit ovat suurikokoisia, terassit ovat villkaita kulkuväyliä, laseihin on suurempi törmäämisvaara terasseilla, yleensä lasitus menee myös melko lähelle maan rajaa

Terassin seinälasit ovat yleensä 4 tai 6mm paksuja karkaistuja laseja, riippuen lasien koosta, kiinnitystavasta ja ympäristön aiheuttamista rasituksista lasiin. Terassien kattolasit ovat yleensä 8 tai 10mm, joskus 12mm paksuja karkaistuja laseja. # karkaistu lasi

Lasityyppejä

Erikoiskirkas lasi (kauppanimeltään esimerkiksi optiwhite, clearvision, diamant). Tällaista lasia kutsutaan monesti kauppanimellä, esimerkiksi Optiwhite-lasi. Erikoiskirkas lasi on kirkkaampaa kuin normaali kirkas lasi, koska erikoiskirkkaassa lasissa on pienempi rautapitoisuus normaaliin lasiin verrattuna. Tällöin myös ko. lasin väritoisto on huomattavasti puhtaampi, esimerkiksi jos normaali lasi maalataan taustaltaan valkoiseksi, lopputulos lasin läpi katsottuna on voimakkaan vihertävän valkoinen, erikoiskirkkaalla lasilla tämä vihertämis-ilmiö on huomattavasti vaimeampi. Tätä ns. optiwhite-lasia voidaan käyttää todella monissa eri tarkoituksissa aina sisustuslaseista aurinkokeräimen laseihin.   # low-iron # optiwhite #erikoiskirkas lasi #vähärautainen lasi # lasilevy pöydän päälle

Sävylaseja (harmaa, tumman harmaa, pronssi, vihreä ja sininen) voidaan käyttää ulkonäöllisista syistä tai myös vähentämään auringon lämpöenergian siirtymistä (absorboivat itseenä auringon lämpöenergiaa) – näin tila ei kuumene yhtä paljon kuin kirkasta lasia käytettäessa.

Etsattuja laseja voidaan käyttää sisällä sisustamiseen tai ulkona rakentamiseen. Etsatun lasin pinta on nimensämukaisesti etsattu mattapinnalle, jolloin lasi tuo näkösuojaa tai antaa sisustukseen ulkonäköä. Jos etsatun lasin pinta fasettihiontaan, hionta tulee aina etsatulle puolelle ja hionnan leveydeltä etsattu lasi muuttuu kirkkaaksi. Jos etsattu lasi kastuu voimakkaasti, saattaa lasi muuttua hetkellisessti läpinäkyväksi.

Kaikki sivulla myytävät lasit voidaan karkaistu turvalasiksi (karkaistu lasi).

Voit laskea myös lasin painon kun kirjoitat lasin tiedot kenttiin. Lasin painolaskuri ei ota huomioon lasin muodosta johtumaa massan vähenemää vaan laskee aina suorakulmion muotoisen alueen lasipainon. Lasin painolaskuri on suuntaa antava. Lasin paino voi vaihdella eri tuotantoerien välillä johtuen lasin paksuustoleranssista.

Esimerkkejä kulmapyöristysten koosta: R eli radius eli suomeksi säde, minkä kokoisen ympyrän osa kulmapyöristys on. Esimerkkejä, mihin kulmapyöristystä voi verrata:

 • Pitkäsoitto LP-levyn halkaisija on noin 300mm eli säde R=150mm
 • CD-levyn halkaisija on 120mm eli säde R=60mm
 • 2 euron kolikon halkaisija on noin 25mm eli säde R=12.5mm
 • 10 cnt kolikon halkaisija on noin 20mm eli säde R=10mm
 • 3mm pyöristys (R3) pyöristys näkyy silmään juuri ja juuri pyöreltä kulmalta, mutta lasin muoto ei vielä oleellisesti muutu
 • 1mm pyöristys (R1) ei juurikaan näytä pyöristetyltä kulmalta, mutta sormenpäällä tunnustellessa tuntuu että terävyys on juuri ja juuri hävinnyt

Reiän poraus lasiin – voit tilata laseihin myös reikiä haluamallesi kohdalle. Laseissa on tiettyjä säännönmukaisuuksia, mille kohtaa lasia reikiä voi porata. Esimerkiksi joka lasipaksuudelle on omat minimietäisyydet, millä etäisyydellä reiän reunan on oltava esimerkiksi lasin reunasta, lasin kulmasta tai toisesta reiästä. Jos lasi karkaistaan turvalasiksi (karkaistu lasi) nämät etäisyydet ovat suuremmat kuin karkaisemattomassa lasissa ja etäisyydet kasvavat lasipaksuuden mukaan. Myös reiän halkaisijalle on oma minimi lasipaksuudesta riippuen.

 • Laskurimme tarkistaa aina automaattisesti että nämät minimietäisyydet täyttyvät eikä reikä ole liian pieni lasipaksuuteen nähden.
 • Reiät ovat aina raakareunaisia eli reikien on tarkoitus mennä ”piiloon”
 • 6-40mm reiät tehdään pääsääntöisesti timanttiporalla ja yli 40mm reiät tehdään joko poraamalla tai koneistamalla CNC-koneilla
 • Ylärajaa reijän koolle ei ole, voimme koneistaa lähes minkäkokoisen reiän lasiin
 • Reiät voivat olla myös reunojen tasalla eli tehdä ns. puolikas esim. johtojen läpivienneille yms. tai takaneduslasi pyöreää takkaa vasten
 • lasi karkaistu lasi poraaminen reika lasiin www_lasit_fi MODERNI LASIKAUPPA
 • takaneduslasi lasi takan eteen karkaistu lasi www_lasit_fi MODERNI LASIKAUPPA
 • Reiät eivät voi olla liian lähellä toisiaan, mutta reiät voivat olla osittain päällekkäin (min 1/3 osa) – näin saat pidempiä aukkoja. (Reiän sakarat saatetaan työstää suoriksi mikäli tuotantomahdollisuudet näin vaativat)
 • välitilan lasi, optiwhite, taustamaalattu lasi, karkaistu lasi www_lasit_fi MODERNI LASIKAUPPA
 • Jos mahdollista, pyri käyttämään aina yhtä ja samaa reiän kokoa (edullisempi)

Klikkaa alla olevaa tuotetta päästäksesi hintalaskuriin

Näytetään ainoa tulos